Ansiktet utåt: Peder Westerberg

                                                                                                                    
Viljan att engagera sig har alltid funnits där hos Peder Westerberg, ordförande för Handikappföreningarnas samarbetsorgan i Västerbotten.

- Politiken har varit och är en fantastisk utbildning om hur samhället fungerar, alla har vi  möjlighet att påverka och förbättra, säger Peder.

Engagemanget inom funktionshinderrörelsen tog fart för ungefär 15 år sedan när Neuroförbundet Västerbotten frågade om han ville bli ordförande i föreningen. Han ser funktionshinderrörelsen och politiken som samarbetspartners för att skapa ett samhälle för alla.
- jag vill vara en dörröppnare till vägar att påverka, säger Peder

En av nyckelarna till att funktionshinderpolitikens vilja blir verklighet är personliga möten, att skapa personliga relationer menar Peder.
- När jag umgås med vänner som lever med funktionsnedsättning ger det mig kunskap om levnadsvillkor för människor med funktionsnedsättning som jag alltid bär med mig.

Att arbeta inom funktionshinderrörelsen ger honom energi.
- Det ger mig energi som människa. Att se alla som brinner för frågorna och att få jobba tillsammans mot ett gemensamt mål.

En annan energidepå är villan på landet utanför Umeå.
- Vi flyttade dit för ungefär ett år sedan. Jag har alltid trivts i naturen, att få gå långa promenader med hunden och att våra katter får vara ute. När vi flyttade sa jag att jag vill ha ett öppet hem dit vänner och bekanta är välkomna att titta in på en fika eller mat.
Camilla Björnehall

 

  

Funkisliv Utan Filter

Funkisliv utan filter

Med podden (webradio) Funkisliv utan filter vill Nätverk unga vuxna inspirera, våga sticka ut och nyansera den ofta stereotypa bilden av personer med funktionsnedsättning.

Funkisliv utan filter

Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, ska samla in och sprida kunskaper och erfarenheter inom anhörigområdet, samt stödja utvecklingsarbete och implementering av kunskaper rörande anhörigas situation.

Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Normiologi

Nätverket Unga Vuxna har, genom sin blogg Normiologi, skapat ett nav, en plattform oberoende av tid och rum. En plats där reflektioner och tankar kring normer, mänskliga rättigheter och livets pussel får sväva fritt.

Normiologi (öppnas i nytt fönster)

ABF i Västerbotten

Funktionsrätt Västerbotten utbildnings- och informationsinsatser sker ofta i samverkan med arbetarnas bildningsförbund i Västerbotten. Såväl för interna som externa parter. Besök gärna deras hemsida via länken nedan.

ABF Västerbotten (öppnas i nytt fönster)

Rättighetscentrum i Västerbotten

Är en antidiskrimineringsbyrå som arbetar med att förebygga och motverka diskriminering och främja människors lika rättigheter och möjligheter.

Rättighetscentrum Västerbotten