Ny bok om brottsutsatthet och funktionsnedsättning

Brottsofferjouren har tillsammans med Handikappförbunden och Studieförbundet Vuxenskolan tagit fram en bok om funktionsnedsättning och brottsutsatthet. Boken heter Våldsamt osynligt och är en handbok för alla som vill lära sig mer om brottsutsatthet och funktionsnedsättningar.

Syftet med boken är att förbättra stödBild av bokomslaget Våldsamt osynligt et till de personer som blir utsatta för brott. Våld mot personer med funktionsnedsättning är i dag ett dolt samhällsproblem, trots att en psykisk eller fysisk funktionsnedsättning innebär ökad risk för att utsättas för övergrepp. 

Våldsamt osynligt ger en överblick av forskning på området samt kunskap om olika funktionsnedsättningar och det stöd personer kan behöva om de drabbas av brott. Boken beskriver också rättsprocessen och de brister och hinder som finns inom rättssystemet. 

HSO Västerbotten har beställt ett antal exemplar så du kan låna boken på kansliet. Du kan också beställa den från webbshopen på www.brottsofferjouren.se. Det är gratis förutom fraktkostnaden. 

Funkisliv Utan Filter

Funkisliv utan filter

Med podden (webradio) Funkisliv utan filter vill Nätverk unga vuxna inspirera, våga sticka ut och nyansera den ofta stereotypa bilden av personer med funktionsnedsättning.

Funkisliv utan filter

Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, ska samla in och sprida kunskaper och erfarenheter inom anhörigområdet, samt stödja utvecklingsarbete och implementering av kunskaper rörande anhörigas situation.

Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Normiologi

Nätverket Unga Vuxna har, genom sin blogg Normiologi, skapat ett nav, en plattform oberoende av tid och rum. En plats där reflektioner och tankar kring normer, mänskliga rättigheter och livets pussel får sväva fritt.

Normiologi (öppnas i nytt fönster)

ABF i Västerbotten

Funktionsrätt Västerbotten utbildnings- och informationsinsatser sker ofta i samverkan med arbetarnas bildningsförbund i Västerbotten. Såväl för interna som externa parter. Besök gärna deras hemsida via länken nedan.

ABF Västerbotten (öppnas i nytt fönster)

Rättighetscentrum i Västerbotten

Är en antidiskrimineringsbyrå som arbetar med att förebygga och motverka diskriminering och främja människors lika rättigheter och möjligheter.

Rättighetscentrum Västerbotten