Riva hinder – gränssättning och våldsutsatthet bland barn och unga med funktionsnedsättning

Tid 2017-10-20 klockan 09:15 - 16:00
Plats Studion, Umeå Folkets hus
Ansvarig Umeå kommun, Länsstyrelsen Västerbotten, Västerbottens läns landsting, Kvinno- och tjejjouren i Umeå, Funktionsrätt Västerbotten och Brottsoffermyndigheten

Riva hinder– gränssättning och våldsutsatthet bland barn och unga med funktionsnedsättning

Välkommen till en temadag den 20 oktober som riktar sig till dig som i ditt yrkesarbete eller i ideellt arbete möter personer med funktionsnedsättning. Temadagen äger rum i Umeå och sänds också via webben.

Program 20 oktober kl 9.15-16.00Lokal: Studion, Umeå Folkets hus

09.15 Registrering och fika

09.45 InledningPeder Westerberg, ordförande, Funktionsrätt Västerbotten

10.00 Är diagnoserna autism och ADHDriskfaktorer för flickor?Svenny Kopp, specialist i barn och ungdomspsykiatri, Göteborgs universitet

11.00 Behöver personer med intellektuell ochpsykisk funktionsvariation kunskap om känslor, gränssättning och våld?Utvecklare Åsa Johansson, gruppledare Sofia Bauman och deltagare Melinda Andersson, Eskilstuna kommun

12.00 Lunch på egen hand

13.00 Utsatthet som livssituationMikaela Starke, docent, Göteborgs universitet

14.30 Fika
15.00 Lokalt exempel från Umeå kommun

15.50 Avslutning

ANMÄLANAnmäl dig senast den 9 oktober för arrangemanget i UmeåFolkets hus och till webbsändningen.Dagen är kostnadsfri. Anmälan krävs oavsett om du deltar via webbsändningen eller på plats i Umeå. Vi bjuder på fika. 
Kom ihåg att meddela eventuella allergier och om du har särskilda behov

FRÅGOR? KONTAKTA OSS!

Aiste Ornataviciute, Brottsoffermyndigheten, 090-70 82 76, aiste.ornataviciute@brottsoffermyndigheten.se

Sara Moberg, Länsstyrelsen Västerbotten, 010-2254325,
sara.moberg@lansstyrelsen.se

Funkisliv Utan Filter

Funkisliv utan filter

Med podden (webradio) Funkisliv utan filter vill Nätverk unga vuxna inspirera, våga sticka ut och nyansera den ofta stereotypa bilden av personer med funktionsnedsättning.

Funkisliv utan filter

Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, ska samla in och sprida kunskaper och erfarenheter inom anhörigområdet, samt stödja utvecklingsarbete och implementering av kunskaper rörande anhörigas situation.

Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Normiologi

Nätverket Unga Vuxna har, genom sin blogg Normiologi, skapat ett nav, en plattform oberoende av tid och rum. En plats där reflektioner och tankar kring normer, mänskliga rättigheter och livets pussel får sväva fritt.

Normiologi (öppnas i nytt fönster)

ABF i Västerbotten

Funktionsrätt Västerbotten utbildnings- och informationsinsatser sker ofta i samverkan med arbetarnas bildningsförbund i Västerbotten. Såväl för interna som externa parter. Besök gärna deras hemsida via länken nedan.

ABF Västerbotten (öppnas i nytt fönster)

Rättighetscentrum i Västerbotten

Är en antidiskrimineringsbyrå som arbetar med att förebygga och motverka diskriminering och främja människors lika rättigheter och möjligheter.

Rättighetscentrum Västerbotten